Sosyal Medya

Güncel

Mehmet Acet: CHP yönetiminde kendisi hariç herkes, Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını istiyor

"Bunun bir nedeni de, Kemal Bey’in etrafındaki herkesin kendisini potansiyel genel başkan adayı olarak görmesi, “Böyle bir şey olursa Kılıçdaroğlu’nun yerine benden daha iyi bir isim düşünülemez” diye düşünenlerin çokluğu."



Haber kanallarında kırmızı renkli ‘son dakika’ bantlarına daha bol rastladığımız, gazetelerin, televizyonların saatler içinde eskittiÄŸi haberlerle okuyucunun karşısına çıktığı günler, haftalar geçiriyoruz.
 
Dün öğle vakitlerinde CHP’den 15 milletvekilinin ‘danışıklı’ bir ÅŸekilde istifa ettirilip Meral AkÅŸener’in Ä°yi Partisi’ne katıldığı haberi, bu türden son dakika haberlerinden biriydi örneÄŸin.
 
Bu ÅŸekilde Meclis’te grup oluÅŸturabilen Ä°P’in 24 Haziran seçimlerine katılması garantiye alınmış oldu.
 
Muhalefet erken seçim kararına BaÅŸbakan Yardımcısı Bekir BozdaÄŸ’ın tabiriyle, “AÄŸustos ayında ÅŸemsiyesiz yakalandı.”
 
Önümüzde sıkıştırılmış bir takvim var.
 
Bu nedenle hızlı hareket etmek zorundalar.
 
CHP yönetiminde kendisi hariç herkes, KılıçdaroÄŸlu’nun aday olmasını istiyor.
 
Bunun bir nedeni de, Kemal Bey’in etrafındaki herkesin kendisini potansiyel genel baÅŸkan adayı olarak görmesi, “Böyle bir ÅŸey olursa KılıçdaroÄŸlu’nun yerine benden daha iyi bir isim düşünülemez” diye düşünenlerin çokluÄŸu.
 
Ama anlaşılan Kılıçdaroğlu, aday olmak istemiyor ve gerçekten de aday olmayacak.
 
Dün canlı yayında birlikte olduÄŸumuz Hükümet Sözcüsü BozdaÄŸ’a göre bunun iki nedeni var:
 
1. CHP Genel BaÅŸkanı, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın karşısına aday olarak çıkarsa, seçimi kaybedeceÄŸini biliyor, bundan korkuyor.
 
2. Cumhurbaşkanı adayı olacak kişi, milletvekili adayı olamayacağı için, Kemal Bey böyle bir durumda genel başkanlığı da kaybedebilir.
 
Yani tam da atasözünde karşılığını bulduÄŸu gibi, “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olabilir”.
 
KılıçdaroÄŸlu, Hürriyet’ten Hande Fırat’ın sorularını yanıtlarken, “Adayımızı eÅŸim bile bilmiyor” demiÅŸti.
 
Bu ne demek oluyor?
 
Düz bakınca, kafasında bir isim oluştu ama bunu eşinden bile saklıyor diye düşünürsünüz.
 
Genel BaÅŸkan olalı beri aradan 8 yıl geçtiÄŸi için KılıçdaroÄŸlu’nun zihninin nasıl çalıştığı, böyle dönemlerde ne tür arayışlar içinde olduÄŸu siyaseti yakından takip edenler açısından, ecnebilerin diliyle ‘predictable’, bizim anladığımız haliyle ‘öngörülebilir’ hale geldi.
 
Şöyle bir sıralama yapabiliriz:
 
-Kemal Bey, AK Parti’ye oy verenlerin temsil ettiÄŸi deÄŸerlere yakın bulduÄŸu bir ismi aday göstermek istiyor. HDP’ye oy vermeyen Kürtlerden, geniÅŸ muhafazakâr-milliyetçi kitlelerden de oy alabilecek bir isim.
 
-Bu isim partisi içinden olabilir, dışarıdan olabilir ama asla ‘solcu’ ya da ‘sosyal demokrat’ kimliÄŸe sahip birisi olmaz.
 
-CHP içinde kendilerini bu kategoride gören bazı isimlerin “solcu aday istiyoruz” diyerek kazan kaldıran siyasetçi taklidi yapmasının KılıçdaroÄŸlu nezdinde herhangi bir kıymeti yoktur.
 
Zira Kemal Bey, Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu örneÄŸinde olduÄŸu gibi onların tümünü ‘tıpış tıpış sandığa gidecekler’ kategorisinde görüyor.
 
-Bütün bu şıkların ötesinde Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerine Hayır blokunun belirlediği tek bir isimle gitmek istiyor.
 
“Adayımızı eÅŸim dahi bilmiyor” cümlesini “Bir tek ben biliyorum” diye anlayacaksak eÄŸer, CHP Genel BaÅŸkanı’na rahatça telkinde bulunma gücünü elinde bulunduran iÅŸ/dış çevreleri, büyük sermaye gruplarını da muhalefet adına aday belirleme iÅŸine karıştırmamız gerekecek.
 
Onların baktığı yerden baktığımızda ise, Tayyip ErdoÄŸan’ın karşısına geçerek “Ben yüzde 48,5’un adayıyım” diye çıkabilecek bir isim üzerinde durmak gerekli olabilir.
 
Dün, KılıçdaroÄŸlu’nun Meral AkÅŸener’le ‘takvim dışı’ bir görüşme yaptığı haberi Cumhuriyet Gazetesi’nin manÅŸetindeydi.
 
Acaba bu görüşmede sadece CHP’li bir grup milletvekilinin usulen istifa ettirilip AkÅŸener’in partisine katılması meselesi mi konuÅŸulmuÅŸtu?
 
Yoksa Cumhur İttifakı dışında kalan bütün partilerin birleşip tek bir ismi cumhurbaşkanı adayı olarak çıkarması meselesi de tartışılmış olabilir mi?
 
Düz bakacak olursak, “Yok tartışılmamıştır” diyebiliriz.
 
Niye?
 
Meral AkÅŸener, en son erken seçim tarihinin 24 Haziran olarak açıklandığı gün “100 bin imzayla cumhurbaÅŸkanı adayı olacağım” açıklamasını tekrarladığı için.
 
Bu açıklama böylece duruyor ama ben yine de yukarıda belirttiÄŸim sebepten ötürü, “Ortak cumhurbaÅŸkanı adayı tartışılmamıştır” diyemeyeceÄŸim.
 
Belki de 15 milletvekilinin usulen istifa ettirilip Ä°yi Parti’ye katılımıyla AkÅŸener’den aday olmama garantisi alınmış olabilir.
 
Sorunun daha büyüğü, Hayır bloku gerçekten bir ortak aday çıkarabilecekse o isim kim olabilir sorusu.
 
Takibe devam…
 
KAYNAK: YENÄ° ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.